autoretrat Gabriel Casas i Galobardes (Barcelona 1892-1973). Fotògraf. Fins al final de la guerra civil espanyola es va dedicar especialment al retrat, al fotoperiodisme (La Publicitat, La Rambla, Mirador, Imatges, La Vanguardia...) i a la fotografia institucional (Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya). Posteriorment, a conseqüència d'haver estat inhabilitat per exercir el fotoperiodisme, va centrar el seu treball en la fotografia industrial, en l'interiorisme i en el retrat.

  "... en Gabriel Casas, que abans de la guerra mantenia un estudi al carrer de Zurbano, i que és l’autor d’un cartell memorable, un retrat de Macià amb aquesta sola inscripció: “Catalans!”, que contribuí en gran mesura a fer guanyar unes eleccions. Casas era un bohemi paradoxalment gran treballador i en extrem seriós. Amb ell es pot dir que em vaig estrenar com a repòrter, en il•lustra-me els treballs publicats al setmanari “Mirador”. SEMPRONIO. Barcelona pel forat del pany. 1985. p.252
 

 

 

 

Fa 90 anys...

 

El 20 de maig s’inaugurava l’Exposició Internacional de Barcelona. La muntanya de Montjuïc s’urbanitzava i, acompanyant la gran fira de mostres, la ciutat acollia nombrosos congressos de disciplines diverses.

En paral·lel apareixien noves revistes il·lustrades i alguns diaris començaven a incorporar fotografia en les seves pàgines. Gabriel Casas va ser un dels fotògrafs oficials de l’Exposició. Els nous pavellons, les fonts ornamentals, els jardins i, també, alguns actes socials van ser objecte del seu modern punt de vista.

 

Inauguració Expo Intnal 

Inauguració de l'Exposició Internacional de Barcelona. Plaça d'Espanya.
ANC1_5_302 Arxiu Nacional de Catalunya